V.O.C

Verenigde Oostindische Compagnie

De Kamers...

De Kamers van de VOC waren gevestigd in de volgende plaatsen:

Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen, Delft, Rotterdam en Middelburg /Kamer van Zeeland.

AMSTERDAM

VOC Amsterdam

Bootje

VOC-Schip "Amsterdam"

Tot de dag van vandaag wordt het gezicht van Amsterdam mede bepaald door de Verenigde Oostindische Compagnie. Twee eeuwen lang, van 1602 tot 1799, drukte die onderneming z'n stempel op de Nederlandse economie en op de ontwikkeling van Amsterdam in het bijzonder. De tastbare herinneringen daaraan overheersen nog steeds het aanzien van het monumentale gedeelte van onze hoofdstad.

Museum

Nederlands Scheepvaartmuseum

HOORN - ENKHUIZEN

VOC Hoorn

TEXEL

DELFT / ROTTERDAM

MIDDELBURG / VLISSINGEN

VOC Zeeland

De Verenigde Oostindische Compagnie was de eerste Multinational en in haar tijd het grootste bedrijf ter wereld. En Enkhuizen was een van de steden die aan de wieg stonden van die enorme onderneming. Dat Enkhuizen een van de zes kamers (afdelingen) van de VOC binnen z'n muren had, heeft de stad geen windeieren gelegd.

Van de vroege Middeleeuwen tot in onze eeuw was Texel poort tot de Zuiderzee en daarmee voor handelsteden als Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen de toegang tot rijkdom en ontwikkeling. Zeker in de twee eeuwen dat de VOC enorme scheepskonvooien naar de Oost uitzond, was de rede van Texel van groot belang.

Nooit meer heeft ťťn onderneming zo z'n stempel op de geschiedenis van Nederland kunnen drukken als de Verenigde Oostindische Compagnie dat deed in de 17e en 18e eeuw. De compagnie stimuleerde het maatschappelijk leven en de ontwikkeling van de handelsteden en zorgde mede voor de periode van grote economische bloei die bekend staat als de Gouden Eeuw.

Meerdere malen hebben de Zeeuwen nadrukkelijk hun stempel gedrukt op de vaderlandse historie. Dat was zeker ook het geval tussen 1602 en 1799, toen de Verenigde Oostindische Compagnie honderden schepen de wereldzeeŽn liet bevaren, op zoek naar de schatten uit de Oost. Na Amsterdam was de kamer Zeeland de meest invloedrijke ‘afdeling' van de VOC.

 

Naar boven