Amby

Arrondissement Maastricht Canton Maastricht Commune Amby

HET ONTSTAAN

Amby
De plaats maakt nu deel uit van de stad Maastrigt en is ontstaan voor het jaar 968 
In dat jaar 968 is de abdij Remigius reeds een oude en vermogende abdij, waarvan de proosdij Meerssen slechts een klein onderdeel wordt. Het is niet helemaal duidelijk wat het schenkingsgebied precies heeft omvat, wel weten we, dat de abt van Reims in dit territorium dan niet alleen de kerkelijke maar ook de wereldlijke macht uitoefent. Hij beschikt over het benoemingsrecht van zowel de priesters als de schout in de dorpen die tot het gebied behoren. Die dorpen, dat zijn ondermeer Meerssen zelf, Klimmen, Schimmert, Ulestraten, Hulsberg, Houthem, Amby, Bunde en misschien Schin op Geul. 

Amby stond altijd onder de schepenbank van Meerssen. In 1661 werd de schepenbank Meerssen-Amby een der hoofdschepenbanken van het land van Valkenburg. De kerkpatroon is de H.Walburgis. 
Van de schepenbank zijn geen zegels bekend. Het wapen is in 1895 ontworpen en is een combinatie van de leeuw van Valkenburg en de pariochieheilige. 

In de jaren 1672-1673 had Amby veel te lijden van de Franse troepen, die Maastricht eerst blokkeerden en later belegerden. De Republiek was toen in oorlog met Frankrijk en Engeland en in het rampjaar 1672 trokken de Fransen op naar het Noorden.

Aan de belegering van Maastricht door de Fransen in 1748, gingen tal van troepenbewegingen op het platteland vooraf. Vanaf oktober 1746 wisselden de legers elkaar af. Na de slag bij Rocour, 11 oktober 1746, vestigde zich Karel van Lotharingen met zijn Oostenrijkse troepen in Amby; na de slag bij Lafelt, 2 juli 1747, was het Prins Karel van Waldeck met zijn Staatse leger en in april 1748 volgde het Franse leger,onder leiding van Maurits van Saksen en maarschalk Von Löwendal. In september trok vanuit Amby het Franse regiment De Beausobre weg. Al deze troepenbewegingen vormden een zware aanslag op de bewoners, vee en gewassen.

De Franse revolutie van 1792 betekende het einde van een tijdperk, het zogenaamde Ancien Régime. Na enige roerige jaren van terreur kwam ook Limburg in de ban van de Revolutie en wel door toedoen van de Franse legers die in 1794 de Zuidelijke Nederlanden veroverden. Op de 9e Vendémiare van het jaar IV van de Republiek werd het departement Nedermaas (Meuse-Inférieure), met als hoofdstad Maastricht, ingelijfd bij Frankrijk.


Dit documentAmby  


Naar boven